dilluns, 29 de febrer del 2016

Sobre l'ús sexista del llenguatge

Acabo de veure la polèmica --estèril, perquè ningú no es deixarà convèncer-- causada pel "donanatge" (vol dir homenatge, però en suposat femení) organitzat per l'Ajuntament de Barcelona. Una lingüista de la UB, la Dra. Carme Junyent (ei, és una dona!) n'ha fet una crítica implacable que subscric fins a l'última paraula i que podreu llegir a

Hi esmenta un terme que jo comento a classe cada any amb els meus alumnes, la paraula història. Els (o les) americans (americanes) canvien history per herstory. Es pot interpretar com un joc de paraules, més a partir de story que d'història: el relat d'ella en comptes del relat d'ell. Però l'etimologia de la paraula, en totes les llengües, és grega, i prové de la mateixa arrel que la visió i la saviesa: l'antiga arrel indoeuropea *wid que ha donat el llatí videre, visus (d'on vénen els nostres termes sobre la visió), i el grec eidon (aorist defectiu del verb veure) i oida (perfet amb valor de present, saber perquè he vist), l'alemany Weise i Weisheit (savi i saviesa) i l'anglés wise i wisdom. L'aspiració que deixa la caiguda del *w inicial dóna histor i historie, que en sentit original volen dir el qui examina o investiga i la investigació. Alguns escriptors hel·lenístics tenien l'epítet Polyhistor, l'erudit o el gran investigador. O sigui que història vol dir coneixement i és de la mateixa arrel que la saviesa.
Però els anglesos han oblidat les arrels gregues del cultisme i veuen en aquest his- una marca masculina. Així es fabriquen les etimologies populars i això també ho van inventar els grecs. 
Ho he explicat a classe cada any i les reaccions són molt diverses. Un any se'm va organitzar un pandemònium tan descomunal entre els defensors del terme herstory i els detractors en nom de la filologia que em vaig jurar que no ho explicaria mai més.
Ves per on, les etimologies tornen a estar de moda. Mentre perdem el temps fent neologismes ridículs, les dones perden la vida, els drets i la subsistència. Potser que ens ho fem mirar.
Em sembla que no m'ha sortit un post gaire correcte políticament.
Un altre dia en diré més coses.


1 comentari:

Claudi Mans ha dit...

Bravo, brava ! (que dirien els italians)